Eva Hajská | Názory pacientů | Ceník | O mně | Fórum | Kontakt | Milénova 4, Brno, 638 00 | info@evahajska.cz | +420 602 423 814
Ordinace Ceník O mně Názory pacientů Diskuzní fórum Kontakt

Tradiční čínská medicína
a akupunktura
Japonská akupunktura Břišní akupunktura Fytoterapie - České byliny Iridiologie Diagnostika z jazyka Tuina Moxování Aurikuloterapie Dietologie

Mohlo by vás zajímat:

Zásady zdravého stravování dle osvědčených poznatků naturopatie Alergie a potravinová intolerance Vysoký krevní tlak Arytmie a palpitace Cévní mozková příhoda Kardiovaskulární dieta Křečové žíly Myomy a cysty Premenstruační syndrom - PMS Endometrióza Menoragie Dysmenorea Menopauza Zažívání Dlouhá polévka Diety Autoimunitní choroby Revmatoidní artritida Onemocnění nadledvinek Nedostatečná činnost štítné žlázy (Hypotyreóza) Nadměrná činnost štítné žlázy (Hypertyreóza) Roztroušená skleróza Nespavost Chronický únavový syndrom Migrény Osteoporóza Imunita Astma Autismus Těžké kovy - Chelatace České byliny Těhotenství a výživa Cukrovka - Diabetes Stres a jak se s ním vyrovnat

Zásady zdravého stravování dle osvědčených poznatků naturopatie

Strava - Buďte zdraví díky správnému stravování

Zdravý člověk je ten, který cítí psychické a společenské blaho. Nejjednodušší a nejúčinnější je kvalitní zdravá strava, která by měla být snědena v klidu a v pohodě. Výživa je tvůj lék, a ne lék je tvojí potravou.

 

Trávicí trakt souvisí se vším

Přibývá stále více a více pacientů, kteří trpí trávicími obtížemi, nadýmáním, pálením žáhy, dýchacími problémy, migrénami, sníženým imunitním systémem, chronickým únavovým syndromem aj. Jestli něco pracuje v našem těle složitě, tak je to trávicí trakt, který souvisí absolutně se vším.

Uvedu vám to na příměru s obsluhou automobilu. Do svého auta, které jezdí na benzín, načepujete naftu. Co se stane? Motor se zadrhne. Trávení je přesně takový motor v našem organismu, bez nějž by nic nefungovalo. V našem těle se dějí četné adaptační změny, ale i tak se tyto kapacity vyčerpají a následuje choroba.

Lidský organismus je biochemická továrna a každý proces v těle je závislý na dostatečném přijmu nutrientů, vitaminů, minerálů a enzymů. Zažívání je dlouhý proces od úst až po konečník. Do trávení je zapojeno velké množství orgánů a dalších chemických reakcí, enzymatických procesů. Z orgánových poruch mohou vznikat až poruchy funkční.

U každého pacienta je proto nutné vypracovat podrobnou anamnézu.

Je důležité, jestli pacient snídá, nebo jeho první jídlo přichází až po návratu z práce? Zdali v noci vyjídá ledničku, vaří si sám nebo chodí do fast foodu? Vypije 2 litry, ale sladěných minerálek, nebo čistou filtrovanou vodu? Nakupuje u farmářů nebo v supermarketech? Trávicí trakt nám slouží i jako imunitní systém, který jak v pozitivním, tak i v negativním smyslu dokáže ovlivnit naše zdraví.

 

Potraviny a imunita

Existuje mnoho potravin, které napomáhají maximalizovat sílu imunitního systému. Nejlepší ochranou je široká škála pestré zeleniny a ovoce. Pestrá skladba ovoce a zeleniny je bohatá na fytonutrienty, což jsou silné imunitu podporující látky. Lidské tělo potřebuje dostatek bílkovin, tuků a sacharidů. Pokud nám ve stravě jedna z těchto složek bude chybět, tak se nám nebude dostávat energie.

 

Plnohodnotný jídelníček

V našem jídelníčku by neměla chybět kvalitní bílkovina. Bílkovina je základní stavební blok naší imunity a tvoří DNA a RNA. Patří mezi zásadní složky pro růst a rozvoj všech tkání těla. Je prospěšná pro svaly, vlasy, krev, kůži, nehty, hormony, žlázy a vnitřní orgány, včetně mozku. Kompletní bílkovina je nezbytná pro zdravé fungování organismu, skládá se z 9 aminokyselin. V živočišné stravě jsou tyto esenciální aminokyseliny pohromadě, ale v rostlinné potravě jsou neúplné. Bílkovina obvykle chybí vegetariánům, proto bývají často nemocní. Objevuje se u nich velké riziko jak nedostatku bílkovin, tak i nedostatku mikronutrientů –  vitamin D a B12, které se nachází v živočišných potravinách. Například obiloviny mají obecně velmi nízkou aminokyselinu lysin. Semena a ořechy ho mají naopak dostatek. Luštěniny mají zase nízký obsah aminokyseliny tryptofanu, methionu a cysteinu. Ty se zase hojně nalézají v obilovinách. Proto je třeba kombinovat různé rostlinné potraviny k získání kvalitního proteinu.

Příklady pro rostlinnou plnohodnotnou bílkovinu jsou ořechy – mandle, kešu a para, dále všechna semínka – lněná, chia, slunečnicová, dyňová aj.

Luštěniny (fazole, hrách, čočka, cizrna) a obiloviny (rýže, pohanka, jáhly, kukuřice, oves, kroupy). V obilovině – travině amarantu a quinoi je přímo bílkovina zastoupena. Dále i v sojových výrobcích – tempehu, tofu a nattu, ve vajíčkách a chlazených rybách, v kozích, v ovčích výrobcích, v kysaných výrobcích a též v másle aj. Směs proteinů z obilovin, luštěnin, ořechů, semen, zeleniny doplní aminokyseliny tak, že vznikne kompletní bílkovina.

Je nezbytné, abychom konzumovali dostatek zeleniny, alespoň 300 až 400 g denně. Tím se do těla dopravíme dostatek vlákniny a vitaminu B. Ideálně bychom měli zkonzumovat 1/3 zeleniny v syrovém stavu a postupně se dopracovat ještě na vyšší příjem zeleniny. Ze začátku zkoušet zeleninu jemně nastrouhat, tím dostaneme do organismu spoustu nutričních látek, vitaminů, minerálů a enzymů aj. Zajisté, pokud někdo trpí gastritidou nebo žaludečními vředy, tak syrovou zeleninu ze zdravotních důvodů vynechá. Zelenina se nemusí konzumovat ve větším množství pouze v syrovém stavu, může být vařená, pečená nebo i smažená. Jestliže nás zelenina nadýmá, tak s ní pracujeme individuálně, začneme se zeleninou, která nás nenadýmá například tmavá zelená listová zelenina – polníček, rukola, dále okurka, rajče. Zbytek zeleniny, o které jsme přesvědčeni, že nás nafukuje, můžeme uvařit v polévce. Vařená zelenina neztrácí minerální látky.

Plnohodnotný jídelníček by měl obsahovat nejméně 2–3 kusy sezónního ovoce denně. Ovoce v syrovém stavu jablka, hrušky, švestky, meruňky, třešně aj. Můžeme dále přidat i bobuloviny borůvky, maliny, ostružiny, které obsahují hodně antioxidantů. Antioxidanty evidentně pomáhají našemu tělu i při únavě. Zelenina a ovoce nám nadmíru prospívají, přinášejí nám postačující hydrataci. Potřebujeme být dostatečně zavodněni.

 

Pitný režim

Důležité je dbát na správný pitný režim, tím se nám filtrují jak játra, tak i ledviny. Pro většinu z nás platí 1,5 až 2 litry denně, avšak ne močopudných tekutin. Dáme-li si kávu nebo černý čaj, což jsou tekutiny diuretické, je dobré si k tomu ještě vypít sklenici vody, abychom zabránili dehydrataci. Lidské tělo obsahuje asi 70 % vody a voda v těle je závislá na spoustě základních procesů takzvané hydrolýzy. Dítě si řekne, kdy má žízeň, ale dospělý člověk si to s přesvědčenou psychikou brzdí. Například před delší cestou se z „praktických“ důvodů rozhodne raději nepít.

Dopřejme si zeleninové šťávy – zejména mrkev, celer, špenát, červená řepa, zázvor, zředěné vodou 50/50 max. 200 ml šťávy denně.

Kvalitní tuky jsou důležité

Oleje jsou naprosto zásadní věc v našem jídelníčku, a to kvůli nenasyceným mastným kyselinám MK, které velmi blahodárně působí na metabolismus obecně, vyrovnávají hladiny hormonů atd… Nejlepší tuky jsou nenasycené tuky, které pocházejí z rostlinných zdrojů. Používejte oleje panenské, nerafinované, za studena lisované, a to do salátů, do polévek nebo i na hotové pokrmy. Mezi primární zdroje patří: olivový, lněný, dyňový, makový, ořechový olej, dále ořechy, semínka a avokádo. V klasické české stravě převažují saturované tuky omega 6 MK. Z polotovarů, rohlíků, chleba, pizzy získáváme pouze trans-mastné kyseliny. Proto nejezte různé průmyslově smažené, zpracované potraviny, jako jsou bramborové lupínky, sušenky, krekry, hranolky, koblihy, majonézy aj. Omega 6 MK je pro organismus v malé míře důležitá, avšak její přemíra zvyšuje zánětlivost v organismu. Jedná-li se o výrobu částečně připravovaného pokrmu – polotovaru, tak je použit levný rostlinný olej z řepky nebo ze slunečnice. Je zahříván na vysokou teplotu. Jestliže se naše strava bude skládat z většího množství saturovaných tuků, tak poměr omega 3 MK:omega 6 MK bude značně nevyrovnaný a nadbytek omega 6 MK utíká do prozánětlivých prostaglandinů.

Kontrolujte etikety na potravinách a vyhýbejte se hydrogenovaným tukům v potravinách, tyto tuky se nejčastěji nacházejí v margarinech, majonézách, salátových zálivkách, ztužených tucích a v dalších balených potravinách. Jediná čistá omega 3 MK se objevuje v rybách. Zde se jedná přímo o EPA a DHA – aktivní látky omega 3 MK. Proto jezte chlazené ryby nejméně 2x týdně. Vhodné druhy jsou například ryby žijící v řekách či potocích a neznečištěných částech moří. Naopak se vyhýbejte rybám ze sádek a rybám žijícím převážně u dna rybníků a jezer a také rybám s rizikem zatížení těžkými kovy.

 

Výživová x kalorická hodnota tuků

Lněný olej je nejlépe přeměnitelný právě na omega 3 MK, je silně protizánětlivý a také vyhovující i pro vegetariány. Správné tuky omega 3 MK – oříšky, semínka nám budou v organismu dobře fungovat, jestliže budeme mít správně nastavený jídelníček. Bude-li se můj jídelníček z větší části skládat právě z polotovarů, rohlíků, chleba a pak si nasypu hrstičku čerstvých oříšků na svačinu, tak se mi výživová hodnota přemění na hodnotu kalorickou a začnu tloustnout. Když se náš jídelníček bude skládat z přebytku saturovaných tuků, tak se stravuji v poměru 1:20 a ne ideálně 1:4 omega 3 MK:omega 6 MK.

V případě, že se stravuji vyváženě, tak se tuků v dostatečné míře vůbec netřeba bát. Pokožka bude vyživená, nebudu zimomřivá, budu se i snadno opalovat. Také budu mít i kvalitní vlasy a moje hormonální hladiny budou v pořádku. Oříšky v denní dávce by neměly být restované nebo solené. Restované znamená ořech upéct, zahřát na hodně vysokou teplotu. Tím se nám zdravý tuk z ořechů zoxiduje.

 

Pozor na plísně ořechů

Také bychom si měli hlídat vlašské ořechy nebo pistácie, jestli neobsahují plíseň. Pozná se to podle pachu. Z ořechů jsou nejzdravější pistácie, ty obsahují nejméně tuku, více tuku obsahují kešu a para ořechy. Také by bylo dobré oříšky a semínka zaktivovat a to namočit, tím nám začíná zdravý proces klíčení. Pozor také na arašídy, jedná se o jediné z ořechů, které nejsou zdravé. Obsahují pouze Omega 6 MK, jsou prozánětlivé a vytváří kyselinu arachidonovou. Naše tělo potřebuje pouze menší množství sacharidů, jelikož nadbytek sacharidů si přetváří na tuky.

 

Správné sestavení jídelníčku

Zaměříme se na náš jídelníček, jak jídelníček správně rozložit. Správná příprava odemyká chuť a sílu pokrmu, aby byl hodnotnější, stravitelnější a zharmonizovaný. Potřebujeme tři hlavní jídla denně a to snídani, oběd a večeři. Snídaně je důležitým jídlem dne a nesmí chybět. Abychom správně nastartovali den, tak i snídaně bude obsahovat menší množství bílkoviny. K müsli – přírodní nepečené, bez přidaného cukru, přidáme ještě 2 lžíce kozího jogurtu a čerstvé ovoce. Snídaně by se měla nejčastěji skládat z obilné kaše – quinoi, pohanky, jáhel, kukuřice, rýže, ovsa, z rozmanitých semínek a malého množství bílkoviny, také zeleniny. V této snídani máme vyvážené tuky, sacharidy, bílkovinu a též vlákninu.

Pečivo na snídani není úplně nejlepší volba a když už si ráno chystáme chleba, tak si obstarejme kvalitní celozrnný chléb z kvásku. Neboť kvasnice nám zatěžují střevní mikroflóru, často způsobují disbiózu střev (nerovnováhu ve střevní mikroflóře). Naopak kvásek střevům prospívá.

 

Tipy na vhodnou snídani

 

Strava - Buďte zdraví díky správné potravě

Tipy na dopoledne

Nápady na oběd a večeři

Obědový i večeřový talíř by se měl skládat z 2/3 zeleniny, na dlaň bílkovinu a stejně tak na dlaň přílohu.

 

Odpolední občerstvení

 

Čím je vhodné jídelníček obohatit

 

Průměrná strava českého strávníka

Nicméně průměrná strava českého strávníka vypadá zcela opačně než jak zde popisuji optimální jídelníček. Ráno snídá koblihu nebo rohlík s máslem, se sýrem nebo šunkou. Když začne přemýšlet o zdravější alternativě na snídani, tak si koupí fitness chleba. Když bychom se podívali na etiketu, co tento chleba navíc obsahuje, zjistili bychom, že ve fitness chlebu je mnoho tzv. éček, tedy mnoho chemie.

K obědu si pochutnává na guláši se čtyřmi knedlíky, nebo na vepřovém, hovězím někdy i drůbežím mase, občas na rajčatovém nebo i okurkovém salátu. Kde je zelenina, kde je vláknina? Konzumujeme málo zeleniny, tím nám chybí ve stravě vláknina. Průměrný člověk za celý den spořádá asi 200 g zeleniny. Kdybychom tuto průměrnou celodenní stravu převedli na sacharidy, tuky a bílkoviny. Vyšlo by nám, že v této stravě nejvíce převládá bílkovina, určitě je jí více než na dlaň a tím pádem dostáváme do těla více nezdravých tuků. Většina lidí konzumuje mnohem více masa, než je zdravé.

Vážím-li například 50 kg, potřebuji přibližně 25–30 g bílkoviny. Z jedné obědové porce, tj. asi 150 g masa se vytěží cca 20–25 g bílkoviny, z jogurtu získáme výtěžnost cca 5–10 g bílkoviny. Vybírejte si libové druhy masa například chlazené ryby nebo krůtí maso. Vyhněte se konzumaci zpracovaných druhů mas jako jsou párky, klobásy, uzeniny, salámy aj. Velice často na talíři chybí luštěniny, které jsou také kvalitním zdrojem bílkoviny.

 

Nepřehánějte to se sacharidy

Příloha neboli sacharidová složka se u průměrného jedlíka většinou skládá z knedlíků, brambor, chleba, sendviče, pizzy a těstovin. Těstoviny by na našem stole měly být vidět tak 1x za 14 dní. Určitě bychom si měli dopřát kvalitní těstoviny a to z tvrdé pšenice – semoliny. Tato těstovina z tvrdé pšenice se chová v těle úplně jinak než levné škrobové špagety.

Sacharidovou složku řadíme mezi škrobové sacharidy, mluvíme zde o rychlém cukru – škrobu. K dostatečné výživě tělo nepotřebuje velké množství sacharidů, neboť nadbytek se nám mění v tuk. Velký problém je v tom, že máme jak chlebovou snídani, tak i chlebovou svačinu a večeři. V momentě, když omezíme chleba a vyměníme bílé pečivo za celozrnné, začne se nám cukr z celozrnného pokrmu uvolňovat do krve pomaleji a tím pádem budeme mít trvalou energii a nedojde k tomu, že bychom se cítili unaveni. Celozrnné potraviny obsahují také spoustu vlákniny.

Začněte se změnou pozvolna

Určitě bychom se neměli nutit změnit náš jídelníček hned druhý den. Protože pokud jsme navyklí jíst jinak, tak nebudeme mít ani vybudovanou naši enzymatickou základnu, mohlo by nám být těžko od žaludku, trpěli bychom nadýmáním. Nemáme dostatek enzymů, které by nám pomohly jídlo natrávit. Změna by měla přicházet postupně.

Míváme-li značnou chuť na pečivo, tak nám může v těle chybět aminokyselina Tryptofan. Tělo tuto látku potřebuje, aby mohlo regulovat serotonin – hormon štěstí. Nedostatek vede k úzkostem a problémům se spánkem. Vhodný zdroj Tryptofanu je krůtí maso, vejce, kešu a vlašské ořechy, také banány.

Jestliže často pociťujeme chutě na pořádný kus masa, tak se může jednat o nedostatečnost minerálů železa nebo zinku. Častá chuť na sýr se vysvětluje jako nedostatek minerálu vápníku. Dáváme-li přednost čokoládě nad dortíkama, tak se nám nedostává minerál hořčík. Krémové dortíky vysvětlují nedostatek minerálu chrómu.

 

Pravidla správného jídelníčku

Prospěšný jídelníček u každého může vypadat rozdílně, ale měli bychom respektovat určitá pravidla:

Výživa má na nás obrovský vliv, z toho, co jíme se skládá naše tělo. Výživa rozhoduje také o tom, jak jsme na tom zdravotně. Nejdůležitější je to, co do svého těla dáváme. Pokud se o něj staráme, tak se nám to mnohonásobně vrací. To samé platí o zvířatech – co jedí, z toho se skládá jejich tělo a produkty, které od nich získáme.

Domluvte si u mě termín osobní konzultace,
zeptejte se na cokoliv

Jméno*
Telefon*
E-mail*
Požadavek / Zpráva*
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Vaše informace u mě vždy zůstanou v bezpečí.
Máte oslabený imunitní systém a křečové žíly? Je vám často zima nebo se nadměrně potíte? Bolí vás záda, svaly či klouby? Trápí vás silné migrény? Obtěžují vás gynekologické problémy? Nedaří se vám zhubnout, potřebujete poradit s jídelníčkem? Trápí vás kožní problémy, astma, alergie či nespavost?

Názory pacientů

Dobrý den, paní Hajská, chtěla bych Vám touto cestou poděkovat za úlevu a zlepšení mého zdravotního stavu. Díky Vaší léčbě jsem zdravější, zlepšila se alergie, imunita a snížily se bolesti zad, bolesti hlavy vymizely. Děkuji a těším se na další setkání. Přeji krásný den.

Jarmila N.

Jsem starší člověk, který dříve trpíval bolestmi zad. Bolesti se opětovně, pravidelně vracely. Moje žena mi proto domluvila termín u paní Evy Hajské a tak jsem její léčbu vyzkoušel. Musím říci, že hned po první návštěvě, jsem se cítil jako změněný, takový lehčí, nevím, jak bych tento stav přesně popsal. Od té doby za paní Evou chodím preventivně po 2 měsících a pociťuji úlevu. Léčba mi zabírá, cítím se stále jako mladík.

František K.

Chtěla bych poděkovat paní Hajské, která mě pomohla od bolesti kloubů v důsledku revmatoidní artritidy a necitlivých prstů na noze. Po návštěvě u ní se cítím dobře, bolesti pominuly a noha je opět v pořádku. Po dlouhé době mohu spát bez bolestí. Děkuji jí za lidský a milý přístup, za nevšední snahu pomáhat a hledat řešení mých problémů.

Sýkorová B.

Chtěla bych napsat ohlas na léčbu břišní akupunktury a zároveň i poděkovat paní Hajské. Měla jsem zánět zubního nervu. Zubař se rozhodl dát na 10 dní léčivou vložku, ale připravoval mě na variantu vytahování zubních nervů. V rámci tohoto mezičasu jsem chodila na břišní akupunkturu, zaměřenou na odstranění zánětu v daném místě a hned po každé procedúře byla bolest nižší a co více, bolest se nevracela. Zkusila jsem používat i protizánětlivou kurkumu, výplachy bylinkami, ale účinek nebyl žádný. Skutečně mám zkušenost, že díky břišní akupunktuře jsem předešla bolestivému zákroku. Zub mám teď normálně zablombovaný a bez komplikací. Mohu jen doporučit při akutním stavu zkusit i takovou alternativní léčbu.

P.K.

Děkuji vřele pani Hajské za necelé roční léčení tinkturami,doplňkami stravy a japonskou akupunkturou. Také svým empatickým a milým přístupem k člověku.Dokáže člověka vyslechnout i jako psycholog,případně poradit v jeho chování.Léčila jsem si u pani Hajské zánět dělohy a s tím související bolest po orgazmu.Já věřila že se vyléčím,manžel byl skeptický,nakonec jsme se dočkali oba dva a já jsem velice vděčná paní Evě za její usílí a snahu mě léčit.Podrobně se vyptává na různé situace které by mohly zdraví ovlivnit a podle toho určuje správnou léčbu.

Dále oceňuji tinkturu s bylinkou proti pocení,protože jsem žena v klimakteriu a tato neřest mě obtěžovala. Když sedím a konzultuji s pani Hajskou můj problém,cítím se s ní jako s kamarádkou,je to moc milá dáma!

Havlíková

Chtěla bych tímto velmi poděkovat paní Evě Hajské, která mi nesmírně pomohla při léčbě revmatoidní artritidy. Než jsem k ní přišla, tak jsem trpěla silnými bolestmi malých kloubů, kdy bez léků na bolest jsem nemohla vyjít z domova. Od revmatologa jsem dostala již kortikoidy, z čehož jsem byla nešťastná. Asi po dvou měsících, kdy jsem navštívila paní Evu Hajskou, se můj zdravotní stav velmi zlepšil, léky na bolest vůbec neberu a revmatolog mi začal snižovat i dávku kortikoidů. V období podzim – zima, které je pro revmatiky nejhorší je mi dobře, necítím žádné bolesti. Zlepšil se i můj psychický stav. Paní Hajská léčí nejen fyzickou stránku, ale také psychickou. Je velmi milá, příjemná a po návštěvě u ní se cítím o 100% lépe.

Lidka F.

Přibližně deset let jsem trpěla gynekologickými potížemi způsobenými především kvasinkovou infekcí, která se neustále vracela. Západní medicína mi nedokázala pomoci, neboť na základě diagnostických metod mi bylo sděleno, že jsem zdravá a ,že se nedá nic dělat. Paní Hajská mě těchto problémů zcela zbavila během přibližně roční léčby.

Klára S.

Zjistila jsem, že metoda japonské akupunktury je skutečně bezbolestná a překvapila mě její účinnost. Trpěla jsem pravidelnými migrénami, kterých intenzita se začala oslabovat díky tomu, že paní Eva léčila příčinu bolestí komplexně: japonskou akupunkturou, úpravou jídelníčku a tinkturami.

Taky chci každému doporučit zakusit její osobní empatický přístup k jakémukoliv problému, který řeší komplexně v rámci svých možností.Taky nevšednou ochotu naslouchat klientovi a společně s ním hledat cestu k uzdravení. Dělá opravdu maximum, aby pomohla.

Eva Č.

Na paní Hajskou jsem se obrátila kvůli přirozenější alternativě dlouholeté hormonální léčby, jejíž vedlejším účinkem byla např. nepravidelná menstruace nebo nadměrné pocení i při sebemenší zátěži. Navrhovaná léčba pomocí japonské akupunktury v kombinaci s bylinnými tinkturami a přírodními doplňky mi obnovila (v té době cca rok vynechanou) menstruaci už po třech návštěvách, které jsem absolvovala v měsíčních intervalech. Na začátku bylo krvácení velmi intenzivní, ale pomocí bylin mi upraveno do vyhovujícího stavu. Relativně hned vymizelo i nadměrné pocení.

Léčba mého hormonálního systému je běh na dlouhou trať, takže v tomto smyslu zatím nelze říct, jak moc je přírodní způsob účinný, ale u toho, co si mohu ověřit, vidím výrazné zlepšení či napravení doprovodných problémů. Zároveň oceňuji pečlivý přístup paní Hajské (zajímá se o člověka celkově) a ochotu pomoci při jakýchkoliv - i akutních potížích, kvůli nimž jsem původně na terapii nepřišla (migréna, bolest nohou, problémy s krční páteří, praskání v uchu...).

V.P.

Bude mi 70 let, v mládí jsem měla úraz a od té doby mě stále provázely problémy s krční páteří. Byla jsem až závislá na lécích proti bolesti a pravidelně jsem chodila na rehabilitace. Podle lékařů měl můj úraz krční páteře vliv na postupnou deformaci celé páteře. S tím bylo spojené celkové zhoršování stavu celé páteře.

Před 13 měsíci jsem začala pravidelně chodit na akupunkturu k paní Hajské a došlo u mne celkovému uvolnění krční páteře, bez bolestí a bez omezení hybnosti. Díky akupunktuře mi také ustoupili bolesti v levém kolenním kloubu a v levé kyčli. Mohla jsem tím pádem výrazně omezit množství léků, které užívám.

Také po dřívější obrně lícního nervu jsem byla nucena brát velké množství analgetik a spasmolytik. Zde je díky akupunktuře přímo vidět zlepšení – levý koutek úst mi již nepadá dolů a levé oko lze úplně otevřít. Zároveň u mne došlo k úpravě vysokého krevního tlaku, kdy mi lékaři tvrdili, že jsem s množstvím užívaných léků již na hranici.

Celkově se mi se mi akupunktura jeví jako velmi úspěšná. Po pravidelných návštěvách u paní Hajské mi ustoupilo hodně problémů a také beru minimum léků, což se s dřívějškem nedá vůbec srovnat.

Prachařová