Eva Hajská | Názory pacientů | Ceník | O mně | Fórum | Kontakt | Milénova 4, Brno, 638 00 | info@evahajska.cz | +420 602 423 814
Ordinace Ceník O mně Názory pacientů Diskuzní fórum Kontakt

Tradiční čínská medicína
a akupunktura
Japonská akupunktura Břišní akupunktura Fytoterapie - České byliny Iridiologie Diagnostika z jazyka Tuina Moxování Aurikuloterapie Dietologie

Mohlo by vás zajímat:

Zásady zdravého stravování dle osvědčených poznatků naturopatie Alergie a potravinová intolerance Vysoký krevní tlak Arytmie a palpitace Cévní mozková příhoda Kardiovaskulární dieta Křečové žíly Myomy a cysty Premenstruační syndrom - PMS Endometrióza Menoragie Dysmenorea Menopauza Zažívání Dlouhá polévka Diety Autoimunitní choroby Revmatoidní artritida Onemocnění nadledvinek Nedostatečná činnost štítné žlázy (Hypotyreóza) Nadměrná činnost štítné žlázy (Hypertyreóza) Roztroušená skleróza Nespavost Chronický únavový syndrom Migrény Osteoporóza Imunita Astma Autismus Těžké kovy - Chelatace České byliny Těhotenství a výživa Cukrovka - Diabetes Stres a jak se s ním vyrovnat

Diabetes – Cukrovka

V našem těle máme 2 základní hormony – glukagon a inzulin. Glukagon zvyšuje hladinu cukru v krvi. Inzulin naopak snižuje hladinu cukru v krvi, zabudovává cukr do buněk a je vyloučen, když se najíme.  U hypoglykemie se hladina glukózy oproti inzulinu snižuje. Nebezpečím je nedostatečné zásobení mozku energií.  Tím nám mohou vznikat bolesti hlavy, třes, stavy úzkosti, mravenčení, snížená citlivost končetin, studený pot, deprese… Hypoglykemii můžeme sledovat i u pacientů, kteří ještě netrpí cukrovkou. Dá se řešit úpravou jídelníčku.

Cukrovka - Diabetes - Přírodní léčba

Hypoglykemii dělíme na reaktivní a na půstovou. Reaktivní hypoglykemie se objevuje u pacientů s nízkou hladinou krevního cukru a je charakterizována hypoglykemickými příznaky, které se objevují za 3 až 5 hodin po jídle. K reaktivní hypoglykemií může dojít i po konzumaci hypoglykemických léků. Správná zdravá odezva znamená, že se např. naobědváme, během hodiny naše tělo začíná štěpit hodně inzulínu a glukóza se uvolňuje do krve, do první hodiny inzulín vše pochytá a odnáší do buněk. Tím pádem nám klesá krevní cukr a my zhruba za 3 až 4 hodiny dostaneme znovu hlad. Záleží také na tom, z čeho se skládá náš jídelníček.

Jestliže jíme stravu, která je založená převážně na sacharidech, tak se nám rozhoupe glykemická křivka. Dochází k hypoglykemickým stavům. Měli bychom jíst potravu, která obsahuje všechny makroživiny, protože každá makroživina se štěpí jinak. Jestliže sníme rychlý cukr např.: jablko nebo pár sušenek, tak se nám relativně rychle zvedne cukr a také relativně rychle padá dolů.  Avšak když si k jablku přidáme oříšky nebo 1 až 2 lžíce tvarohu, přidáváme si tím tuk a bílkovinu. Najednou propad, který vyvolává glykemický stav zmizí a cukr nám přestane kolísat. Nejrychleji štěpíme sacharidy, potom dochází ke štěpení tuků a bílkovin. Prodlužuje nám to naši glykemickou křivku. Problém nastává, když pacient prožívá metabolický propad u hypoglykemie – stres, bolest hlavy, pocení, pocit slabosti... Musí se ihned najíst, aby se mu zvedl cukr. Většinou si vezme rychlý cukr – sušenku, bonbón, čokoládu…. ono ho to přivede zase zpátky. Tomuto stavu se říká, jak už bylo zmíněno, reaktivní hypoglykemie. Člověk musí každé 2 hodiny jíst, jinak se dostává do propadu se všemi negativními příznaky. 

Půstová hypoglykemie je vzácná a může se projevit u dlouhodobého hladovění nebo u vážných onemocnění  jako např.  nádory slinivky a jiné onkologické nádory, nebo u vážného poškození jater. Hypoglykemie se může objevit i po fyzické zátěži, např.: u sportovců.      

Klíčovou roli hraje každodenní strava

Každodenní strava je důležitá, proto pozornost věnuji jak vegetariánům, tak dietářům. Také se často soustředím na ženy. Často při společné kontrole vegetariánského jídelníčku zjišťuji, že jim v každodenní stravě chybí plnohodnotná bílkovina. Ta chybí ženám, které často bývají na dietě a přitom extrémně sportují. Tyto ženy mívají pocit, že zdravá strava je zelenina a rýže, nebo pouze saláty…. Stravu mají nastavenou spíše vegetariánsky, protože se domnívají, že je to „zdravější“. Mívají často stavy vyčerpání, stresu a také migrenózní bolesti hlavy. Podle statistiky 30 až 40 % žen trpí hypoglykemií, naštěstí se zde jedná pouze o úpravu jídelníčku, která se dá úspěšně řešit a to zvýšeným příjmem kvalitních bílkovin.

Bílkoviny jsou základní stavební bloky našeho imunitního systému, enzymu a každý enzym obsahuje bílkovinu. Zvýšit kvalitní bílkovinu neznamená pouze zvýšit příjem masa, ale i dalších potravin, které ji obsahují např.  obilovina quinoa, ta přímo zahrnuje plnohodnotnou bílkovinu, dále luštěniny /např. na svačinu si na kváskový chleba namazat pomazánku z cizrny – humus /. Hyperglykemie – je ukazatel toho, že nám buňky nenabírají cukr – glukózu. Jedná se o zvýšenou hladinu glukózy v krvi. Vzniká v důsledku nedostatečné sekrece inzulínu, i přesto, že je inzulínu uvolněno normální množství. Nezapracovává glukózu do buněk, tak jak by měla, tím pádem zůstává větší část zbytkové glukózy v krvi. Tak vzniká hyperglykemie.

Jak poznáme hyperglykemii

Pacient hodně pije 3 – 4 litry denně, má pocit stálé žízně a sucho v ústech, může chodit často močit. Protože mozek nedostává signál nasycení, stále se jeví zvýšený pocit hladu. Někdy je i dech cítit po acetonu. Můžeme zaznamenat bolesti břicha a hlavy.

Přestože je inzulín stále vyplavovaný, zůstává zde kortizol. Kortizol je stresový hormon. Může působit na dlouhodobý zvýšený cukr. Když se kortizol vyplavuje opakovaně, začíná se nám v těle tvořit zánět.

I kortizol však má v těle svoji funkci. Například když se řízneme, potřebujeme, aby se uvolnily zánětlivé faktory, které by nám způsobily otok.  Tím se nám do rány dostávají hojivé látky. Problém nastává až tehdy, pokud je kortizol hodně stimulovaný. K nadbytečné stimulaci kortizolu dochází často stresem. Způsobuje nám to inzulínovou rezistenci nebo zvýšenou chuť na sladké. Proto člověk, který je ve stresu, více sahá po sladkém.

U diabetes se často setkáváme s pomalým hojením ran. Řízneme se a rána se nezahojí za 3 dny, ale může být otevřená ještě klidně i 10 dní.  U těchto případů navíc může ještě chybět vitamín C. U hyper, i u hypoglykemie se může často objevit i rozostřené vidění.

Inzulínová rezistence – tento stav je jedním z hlavních faktorů podílejících se na vzniku diabetu typu II. Glukóza se hromadí v krvi, místo aby byla absorbována do buněk. Vzniká odolnost vůči inzulínu. Původ onemocnění může být i genetický. K rozvoji nemoci může přispět i stres a nevhodná strava – nadměrný kalorický příjem. Špatný životní styl – kouření, některé léky a nedostatek pohybu.  Je důležité alespoň 30 minut denně si najít čas na menší procházku. U inzulínové rezistence se často neobjevují žádné příznaky, trvá mnoho let, než dojde ke vzniku diabetu typu II. Někdy pacient může pozorovat na krku nebo i v podpaží visací bradavičky nebo černání kůže – černou pigmentaci v záhybech.

U metabolického syndromu se většinou jedná o lidi, kteří jsou hodně ve stresu. Je u nich vytestován zvýšený cukr, vysoký krevní tlak, ztučnělá játra a také erektivní disfunkce. Muži mohou mít cévy v penise menší, takže cévní poškození se může zde projevit dříve než u srdce.  Ve zralejším věku jsou muži náchylnější jak k diabetu, tak i srdečnímu cévnímu poškození.  Žena má v produkčním věku srdce chráněno hormony.  Avšak u žen se diabetes objevuje spíše po přechodu.

Nebezpečný glukózovo-fruktózový sirup

U metabolického syndromu se jedná z 99 % případů o nezdravý životní styl. Strava není pravidelná, tělo neví, kdy zrovna dostane najíst, tak si ukládá stále více do zásob. U mužů se tuk chytá kolem pasu, což je nebezpečné. Člověk trpí nadváhou a kolem jeho orgánů se tvoří vnitřní, útrobní tuk. Může mít i ztučnělá játra.  Dnes bohužel může mít ztučnělá játra skoro každý třetí člověk. Dokonce člověk nemusí být ani obézní. Tady se hlavně jedná o nadměrné užívání glukózo-fruktózového sirupu. Glukózo-fruktózový sirup je poměr 55 % fruktózy. Fruktóza je ovocný cukr. V našem organismu se fruktóza metabolizuje jinak, je to pro nás rychle uvolněná energie. Na rozdíl od jiných cukrů se neukládá do buněk, ukládá se přímo do jater, tím způsobuje jejich ztučnění. V játrech se nám odehrávají všechny metabolické procesy. Pak mají játra sníženou funkci, neštěpí bílkoviny, tuky a sacharidy.  Zvedá se nám lipidový profil, máme zvýšený cukr, cholesterol, krevní tlak, všechno pracuje pomaleji, i výživové funkce. 

Lidstvo vyvinulo technologii fruktózy z kukuřice. Kukuřice je geneticky modifikovaná. Výroba fruktózy z kukuřice je levnější a sladivější než z řepy cukrovky nebo cukrové třtiny. Potravinářský průmysl změnil používání cukru na glukózovo-fruktózový cukr. Ten je dodáván čím dál více do všech možných výrobků. Kolik cukru obsahuje rohlík a chleba? Do všeho je přidáván právě glukózovo- fruktózový cukr a to nepočítám sušenky, muffiny…

Diabetes melitus, neboli úplavice cukrová

Jedná se o chronickou poruchu metabolismu, sacharidů, tuků a bílkovin.  Dochází k výskytu nadměrného množství glukózy v krvi – hypoglykémie. Je to způsobeno nesprávnou produkcí inzulínu ve slinivce břišní. Můžeme mluvit o diabetes, pokud hladina glukózy v krvi přesahuje 7 mmol/l na lačno a11 mmol/l po jídle. Existují dva základní typy diabetu.

Cukrovka – diabetes

Při cukrovce probíhají v těle stálé reakce, tělo stále řeší záněty, nevyrovnanost imunního systému. Cukrovka zvyšuje riziko volných radikálů, tím vytváří v těle zánět a vypouští se více cytokinů. Tyto reakce probíhají stále a tělo se je snaží regulovat. A tím se nám zhoršuje krevní obraz, tuky – lipidy, jaterní testy, nedoživená nervová soustava.

U diabetes typu I. jsou ničeny buňky slinivky břišní vlastním imunitním systémem, je to tedy autoimunitní onemocnění. Zde dochází k nedostatečné produkci inzulínu. Slinivka břišní není schopna inzulín produkovat.  Může vzniknout z velkého traumatu a bývá často u dětí. Propuká náhle. 

Diabetes melitus II. typu – jedná se o metabolické onemocnění. Tělo má inzulínu dostatek, ale ztrácí na něj citlivost. Vyskytuje se nejčastěji u obézních dospělých osob po 30. roku života a rozvíjí se postupně.  Cukrovkáři trpí často na mykózy.   

 

Nutriční podpora organismu – úprava jídelníčku

 1./Důležité je vyloučit potraviny s obsahem umělých sladidel např.  aspartam, sorbitol, …. ani stévie není vhodná pro diabetiky.  Umělá sladidla mohou mít souvislost s oslepnutím.  Když se dostanou do úst, tak nám stimulují chuťové pohárky a my vnímáme sladkou chuť. Do mozku i do střev přichází zpráva a je očekávaná sladká potrava. Avšak žádný cukr se nedostává do krevního řečiště, naopak se uvolňuje kortizol. Slinivce břišní je poslán impuls, aby začala vylučovat inzulín. Nic nepřichází do zažívacího traktu, co bychom mohli štěpit. Náš mozek funguje na dostatečném přísunu cukru, jestliže dostatek cukru nemáme, nemůžeme se správně koncentrovat. Vzniká snížená psychická výkonnost, dále i špatná koncentrace. Člověk začne mít zžíravý hlad, více a více jí. Umělá sladidla i přesto, že mají nulovou kalorickou hodnotu, nám de facto vyvolávají pocit hladu. Hormon leptin – hormon nasycenosti, ke kterému dojde impuls, že chybí sladká potrava, tak ztrácí citlivost na inzulín. Paradoxem je, že ti kteří sladí umělými sladidly, bývají často obézní. Na to je vysvětlení, že nadbytečnou konzumací umělých sladidel, mimo jiné i normálních sladidel si příliš stimulujeme inzulín.

Aspartam je nepřítel lidského zdraví a je obsažen alespoň v 9 000 druzích potravin a obsahují ho např. léky i některé vitaminy.  Aspartam se při zahřátí nad 30 stupňů rozpadá a vzniká metanol. Když si někdo osladí kávu aspartamem, konzumuje metanol. Z metanolu se vyrábí formaldehyd a formaldehyd je uznávaný karcinogen a ten se váže na naše DNA. Také z formaldehydu vzniká kyselina mravenčí a ta může způsobit oslepnutí.

Doporučené cukry pro diabetiky jsou inositol a tagatoza, oba fungují zároveň jako diabetický lék.

 Inositol má poloviční sladivost. Vyskytuje se v potravinách, je přidáván do kojeneckých výživ, jedná se o vitamín B8. Má schopnost zvýšit inzulín.

 Tagatoza je nízkokalorická, reguluje glykemii i bez antidiabetických léků. Snižuje hmotnost a omezuje i větší chuť na jídlo.

2./ Eliminovat stravu bohatou na jednoduché sacharidy např. rohlíky, těstoviny, sušenky…. Potřebujeme komplexní sacharidy, aby se naše glykemická křivka se nerozhoupala, ale postupně se pomalu uvolňovala.

3./ Vyloučit potraviny s obsahem nitrátů – uzeniny, salámy, konzervační látky…

 4./Dále vyloučit smažená jídla potraviny s obsahem saturovaných tuků.  

 5./Daibetici by se měli vyvarovat vajec, kvůli aminokyselině cystein, která zvyšuje sekreci inzulínu.              Avšak důležitá jsou pravidelné menší porce 5 až 6x denně. Pravidelnost v jídle nám může zajistit, aby nedocházelo k výkyvům cukru. Dále určitě přidat potraviny s obsahem omega 3 - mastné kyseliny: chlazené ryby, avokádo, oříšky… Ne však arašídy.

Kyselina arachidonová působí protizánětlivě a stimuluje zánětlivou reakci. Nezapomenout také na potraviny s obsahem mukopolysacharidů např. oves, aloe vera, jablka… Mukopolysacharidy jsou látky, které mají ozdravné působení na organismus. Zaměřují se specificky na imunitní tkáň zažívacího traktu.  Pomáhají nám pomaleji a lépe štěpit krevní cukr.

Předepisovaný chemický lék na cukrovku je Metformin. S překvapením nemá tolik nežádoucích účinků.  Zlepšuje citlivost vůči inzulínu, dále působí kladně na játra, aby omezily výdej glukózy.  Avšak chemický lék Metformin zabraňuje vstřebávání kyseliny listové – B9.  

Suplementace minerálů a vitaminů

Pro diabetiky výborně poslouží přímo diabetický multivitamin, který obsahuje celou škálu jak minerálů, tak i vitaminů i ze skupiny B. Např.: chrom – zlepšuje toleranci glukózy a snižuje inzulín.

Dostatek hořčíku je potřeba na tvorbu inzulínu a jeho nedostatek je u diabetických pacientů velmi častý.  Jestliže v organismu bude chybět vitamín B3  niacin, tím pádem nám bude chybět i chrom. B3 je nezbytná součást aktivního chromu a také zlepšuje hodnoty inzulínu.  Kyselina lipoová, která snižuje krevní cukr je dokonce schválená pro léčbu diabetické neuropatie v Německu. 

Jedna z výborných bylin, která dokáže regulovat slinivku břišní je Gymnema silvestris. Doplňky v ideálním případě aplikujeme 2 až 3x denně, abychom stále udržovali hladinu krevního cukru a jeho působení bylo kontinuální.

Někteří pacienti, se kterými se setkávám, mají svoje návyky 20 až 30 let, a jídelníček vůbec měnit nechtějí.  Jsou rezistentní vůči změnám.  Naše chuťové buňky se obměňují do 30 dní. Když budeme měsíc bez cukru, tak zjistíme, že si náš pokrm můžeme osladit i nastrouhaným jablkem. Cukr je silný návyk. Ale cukrovka typu II. se opravdu dá vyřešit, nemusí se jednat o trvalý stav. Nejedná se o onemocnění, které by nás mělo provázet do konce života.

Domluvte si u mě termín osobní konzultace,
zeptejte se na cokoliv

Jméno*
Telefon*
E-mail*
Požadavek / Zpráva*
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Vaše informace u mě vždy zůstanou v bezpečí.
Máte oslabený imunitní systém a křečové žíly? Je vám často zima nebo se nadměrně potíte? Bolí vás záda, svaly či klouby? Trápí vás silné migrény? Obtěžují vás gynekologické problémy? Nedaří se vám zhubnout, potřebujete poradit s jídelníčkem? Trápí vás kožní problémy, astma, alergie či nespavost?

Názory pacientů

Dobrý den, paní Hajská, chtěla bych Vám touto cestou poděkovat za úlevu a zlepšení mého zdravotního stavu. Díky Vaší léčbě jsem zdravější, zlepšila se alergie, imunita a snížily se bolesti zad, bolesti hlavy vymizely. Děkuji a těším se na další setkání. Přeji krásný den.

Jarmila N.

Jsem starší člověk, který dříve trpíval bolestmi zad. Bolesti se opětovně, pravidelně vracely. Moje žena mi proto domluvila termín u paní Evy Hajské a tak jsem její léčbu vyzkoušel. Musím říci, že hned po první návštěvě, jsem se cítil jako změněný, takový lehčí, nevím, jak bych tento stav přesně popsal. Od té doby za paní Evou chodím preventivně po 2 měsících a pociťuji úlevu. Léčba mi zabírá, cítím se stále jako mladík.

František K.

Chtěla bych poděkovat paní Hajské, která mě pomohla od bolesti kloubů v důsledku revmatoidní artritidy a necitlivých prstů na noze. Po návštěvě u ní se cítím dobře, bolesti pominuly a noha je opět v pořádku. Po dlouhé době mohu spát bez bolestí. Děkuji jí za lidský a milý přístup, za nevšední snahu pomáhat a hledat řešení mých problémů.

Sýkorová B.

Chtěla bych napsat ohlas na léčbu břišní akupunktury a zároveň i poděkovat paní Hajské. Měla jsem zánět zubního nervu. Zubař se rozhodl dát na 10 dní léčivou vložku, ale připravoval mě na variantu vytahování zubních nervů. V rámci tohoto mezičasu jsem chodila na břišní akupunkturu, zaměřenou na odstranění zánětu v daném místě a hned po každé procedúře byla bolest nižší a co více, bolest se nevracela. Zkusila jsem používat i protizánětlivou kurkumu, výplachy bylinkami, ale účinek nebyl žádný. Skutečně mám zkušenost, že díky břišní akupunktuře jsem předešla bolestivému zákroku. Zub mám teď normálně zablombovaný a bez komplikací. Mohu jen doporučit při akutním stavu zkusit i takovou alternativní léčbu.

P.K.

Děkuji vřele pani Hajské za necelé roční léčení tinkturami,doplňkami stravy a japonskou akupunkturou. Také svým empatickým a milým přístupem k člověku.Dokáže člověka vyslechnout i jako psycholog,případně poradit v jeho chování.Léčila jsem si u pani Hajské zánět dělohy a s tím související bolest po orgazmu.Já věřila že se vyléčím,manžel byl skeptický,nakonec jsme se dočkali oba dva a já jsem velice vděčná paní Evě za její usílí a snahu mě léčit.Podrobně se vyptává na různé situace které by mohly zdraví ovlivnit a podle toho určuje správnou léčbu.

Dále oceňuji tinkturu s bylinkou proti pocení,protože jsem žena v klimakteriu a tato neřest mě obtěžovala. Když sedím a konzultuji s pani Hajskou můj problém,cítím se s ní jako s kamarádkou,je to moc milá dáma!

Havlíková

Chtěla bych tímto velmi poděkovat paní Evě Hajské, která mi nesmírně pomohla při léčbě revmatoidní artritidy. Než jsem k ní přišla, tak jsem trpěla silnými bolestmi malých kloubů, kdy bez léků na bolest jsem nemohla vyjít z domova. Od revmatologa jsem dostala již kortikoidy, z čehož jsem byla nešťastná. Asi po dvou měsících, kdy jsem navštívila paní Evu Hajskou, se můj zdravotní stav velmi zlepšil, léky na bolest vůbec neberu a revmatolog mi začal snižovat i dávku kortikoidů. V období podzim – zima, které je pro revmatiky nejhorší je mi dobře, necítím žádné bolesti. Zlepšil se i můj psychický stav. Paní Hajská léčí nejen fyzickou stránku, ale také psychickou. Je velmi milá, příjemná a po návštěvě u ní se cítím o 100% lépe.

Lidka F.

Přibližně deset let jsem trpěla gynekologickými potížemi způsobenými především kvasinkovou infekcí, která se neustále vracela. Západní medicína mi nedokázala pomoci, neboť na základě diagnostických metod mi bylo sděleno, že jsem zdravá a ,že se nedá nic dělat. Paní Hajská mě těchto problémů zcela zbavila během přibližně roční léčby.

Klára S.

Zjistila jsem, že metoda japonské akupunktury je skutečně bezbolestná a překvapila mě její účinnost. Trpěla jsem pravidelnými migrénami, kterých intenzita se začala oslabovat díky tomu, že paní Eva léčila příčinu bolestí komplexně: japonskou akupunkturou, úpravou jídelníčku a tinkturami.

Taky chci každému doporučit zakusit její osobní empatický přístup k jakémukoliv problému, který řeší komplexně v rámci svých možností.Taky nevšednou ochotu naslouchat klientovi a společně s ním hledat cestu k uzdravení. Dělá opravdu maximum, aby pomohla.

Eva Č.

Na paní Hajskou jsem se obrátila kvůli přirozenější alternativě dlouholeté hormonální léčby, jejíž vedlejším účinkem byla např. nepravidelná menstruace nebo nadměrné pocení i při sebemenší zátěži. Navrhovaná léčba pomocí japonské akupunktury v kombinaci s bylinnými tinkturami a přírodními doplňky mi obnovila (v té době cca rok vynechanou) menstruaci už po třech návštěvách, které jsem absolvovala v měsíčních intervalech. Na začátku bylo krvácení velmi intenzivní, ale pomocí bylin mi upraveno do vyhovujícího stavu. Relativně hned vymizelo i nadměrné pocení.

Léčba mého hormonálního systému je běh na dlouhou trať, takže v tomto smyslu zatím nelze říct, jak moc je přírodní způsob účinný, ale u toho, co si mohu ověřit, vidím výrazné zlepšení či napravení doprovodných problémů. Zároveň oceňuji pečlivý přístup paní Hajské (zajímá se o člověka celkově) a ochotu pomoci při jakýchkoliv - i akutních potížích, kvůli nimž jsem původně na terapii nepřišla (migréna, bolest nohou, problémy s krční páteří, praskání v uchu...).

V.P.

Bude mi 70 let, v mládí jsem měla úraz a od té doby mě stále provázely problémy s krční páteří. Byla jsem až závislá na lécích proti bolesti a pravidelně jsem chodila na rehabilitace. Podle lékařů měl můj úraz krční páteře vliv na postupnou deformaci celé páteře. S tím bylo spojené celkové zhoršování stavu celé páteře.

Před 13 měsíci jsem začala pravidelně chodit na akupunkturu k paní Hajské a došlo u mne celkovému uvolnění krční páteře, bez bolestí a bez omezení hybnosti. Díky akupunktuře mi také ustoupili bolesti v levém kolenním kloubu a v levé kyčli. Mohla jsem tím pádem výrazně omezit množství léků, které užívám.

Také po dřívější obrně lícního nervu jsem byla nucena brát velké množství analgetik a spasmolytik. Zde je díky akupunktuře přímo vidět zlepšení – levý koutek úst mi již nepadá dolů a levé oko lze úplně otevřít. Zároveň u mne došlo k úpravě vysokého krevního tlaku, kdy mi lékaři tvrdili, že jsem s množstvím užívaných léků již na hranici.

Celkově se mi se mi akupunktura jeví jako velmi úspěšná. Po pravidelných návštěvách u paní Hajské mi ustoupilo hodně problémů a také beru minimum léků, což se s dřívějškem nedá vůbec srovnat.

Prachařová